Hoe ben je oplichters in Barcelona te slim af – gebruikelijke oplichterijen en hoe deze te vermijden

  Er komt echt geen einde aan de vindingrijkheid van een aantal professionele zakkenrollers van Barcelona. Gelukkig hebben we een lijst samengesteld met een paar van de meest voorkomende kneepjes van het vak om je te helpen vervelende situaties te vermijden.

  Trileros by jespeiBal bal

  Dit is een van de meest bekende spellen die je ziet op Las Ramblas, en het is een spel waarbij je moet raden onder welke beker een bal zit. Mensen die winnen tijdens het spel maken deel uit van de samenzwering. Niet spelen, gewoon kijken als je wilt en let ook op je spullen.

  ¿Qué hora es?

  Met deze truc vragen ze je hoe laat het is in het Spaans. Door te luisteren naar je antwoord hopen ze meteen te weten of je een toerist of niet. Als je geen Spaans kent, kijk dan gewoon weg en doe alsof ze het niet tegen jou hebben.

  De voetbaldans

  Deze truc wordt voornamelijk ’s nachts in drukke uitgaansgebieden toegepast en wordt meestal uitgevoerd met mensen die aangeschoten of dronken zijn. Een paar mannen komen aan jou om te vragen of je ze de dans van een bekende voetballer kunt leren. Zonder te wachten op een antwoord grijpen ze je en tillen ze je van de grond, terwijl ze je zakken of je tas leeghalen. Als dit soort mensen je benaderen, blijf dan ver bij ze uit de buurt.

  Dansende poppen

  Een ondernemende straatverkoper vermaakt je met poppen die dansen op muziek, blijkbaar vrijblijvend. Natuurlijk ziet het er erg leuk uit, maar in werkelijkheid zijn ze gewoon verbonden aan een soort van visdraad dat je niet kunt zien. Zodra je ze koopt en je ze uitprobeert, zul je beseffen dat je bent opgelicht en tegen die tijd zal de verkoper al lang verdwenen zijn. Koop geen dansende poppetjes – ze zullen niet werken!

  Metro by slasher-funIn de metro

  Deze eenvoudige truc is een favoriet. Zakkenrollers komen de metro in en uit als het erg druk is, alleen maar om iets uit je jas, broek of tas te pakken. Houd belangrijke dingen niet in je zakken en houd je tas te allen tijde voor je.

  De bloemenverkoper

  Er zijn altijd bloemenverkopers en vrouwen, die je een bloem willen verkopen, en zodra je je portemonnee pakt om ze te kopen, zijn ze meer dan bereid om je te helpen om je geld te zoeken in je eigen portemonnee. Koop geen bloemen van iemand die slechts een bloem verkoopt en laat zeker geen vreemden in je portemonnee zitten.

  Ansichtkaarten

  Iemand loopt door terrassen van cafés en restaurants, en biedt ansichtkaarten te koop. Maar terwijl je probeert om je van ze te ontdoen, vallen al zijn kaarten ‘per ongeluk’ op de tafel. Terwijl hij ze opraapt, probeert hij of zij je portemonnee of iets anders te pakken. Wees meteen op je hoede als deze ‘ongelukken’ voorkomen.

  De donatie

  Iemand komt naar je toe (of ze komen in een groep) en vragen je om een ??kleine donatie in ruil voor een speldje of iets anders. Zodra je je portemonnee pakt voor een euro springen ze bij om te ‘helpen’ om te zoeken naar geld, in de hoop om wat bankbiljetten uit een van de compartimenten te halen. Houd enkele kleingeld in je zakken als je wilt doneren, maar niet je portemonnee in de open lucht.

  De truc met de kaart

  Mensen komen naar je toe met een kaart of andere grote objecten zoals een klembord en beginnen je onduidelijke vragen te stellen. Houd je hand op je tas, want zodra ze je afleiden, zullen ze je geld of bezittingen proberen te stelen.

  Flyer by Dave_B_De nachtclub flyer

  Deze truc werkt op dezelfde manier als de voetbaldans, alleen proberen ze je een flyer te geven die ze hoog in de lucht houden, zodat je moet springen om er een te krijgen. Tijdens deze sprongen halen ze je zakken leeg. Het is gebruikelijk om gratis toegang te geven of aanbiedingen van shots te krijgen op straat, maar de echte flyeraars bevinden zich op vaste plekken en zullen je niet laten springen!

  De enquête

  Onschuldig ogende kinderen of jonge tieners benaderen toeristen, met de vraag of ze een enquête willen invullen. Hun slechte Engels zal je in de war brengen, maar dit is een afleiding, zodat zij je zakken kunnen legen of je tas kunnen openen. Gewoon nee zeggen als iemand je vraagt ??om een ??enquête in te vullen.

  De schattige baby/De kleine oude vrouw

  Zakkenrollers staan vaak te popelen om toeristen zachtmoedig te exploiteren. Iedereen houdt van een schattige baby of een oud dametje, maar wees op je hoede als je gepresenteerd wordt met een schattig karakter. Dit soort afleiding is precies wat oplichters willen en ze werken vaak in teams om de klus te klaren. Houd je spullen veilig, wie je ook tegenkomt.

  Tegenwoordig staat deze truc ook wel bekend als ´De schattige baby en de bezorgde vader´. Vaders bezoeken een bar met hun baby´s – normaal gesproken een kleine tapasbar, waar het vrij smal is met veel toeristen en de lokale bevolking. Mensen raken afgeleid door het kleine kindje en dat is precies het moment waarop de zakkenroller toeslaat.  Dus als jij van je tapas geniet, houd verdacht ogende vaders met kinderwagens en omringende mensen in de gaten, aangezien ze vaak in teams werken.

  Ketchupvlek

  Iemand morst een ketchupachtige stof (of iets dat lijkt op spuug of vogelpoep) op je schouder of rug. Later bieden ze je aan om het schoon te maken, en tijdens het schoonmaken plukken zij (of een handlanger) je zakken leeg. Val niet voor deze oplichterij. Maak het zelf schoon of vraag het iemand anders later.

  Veiligheid by puuikibeachDe ‘toerist’

  Een van de nieuwste trends in de zakkenrollerij is om zich te verkleden als toerist en zich bij een wandelroute aan te sluiten. Vaak dragen ze een kaart, zonnebril, water en een camera, en volgen ze de groep alsof ze echt deelnemen aan de wandeling. Wees vriendelijk, maar waakzaam, en houd altijd goed je spullen in de gaten.

  De weg kwijt in de metro

  Iemand wordt in de metro geduwd om je spullen gemakkelijker te kunnen krijgen en meestal vragen ze je of dit de metro is naar Sants. Als toerist ben je meestal behulpzaam en bereid om hen te helpen, en ze stappen uit bij het volgende station, maar niet met lege handen! Wees op je hoede en houd je bezittingen goed in de gaten.

  De onhandige oude man

  Pas op voor oude mannen met wandelstokken! Hoewel de meeste onschuldig zijn, is er wel een bekende truc, waarbij een oude man tegen je aanbotst of tegen je stoel in een restaurant met de mogelijkheid om je tas over de vloer weg te vegen met zijn stok. De moraal van het verhaal is om je tas op schoot te houden of veilig tussen je benen bij het zitten.

  Vergeet niet dat er altijd nieuwe trucs en maniertjes zijn, dus blijf waakzaam en gebruik je gezond verstand – als er iets is dat vreemd lijkt, probeer dan weg te komen van de situatie. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen.

  Dit alles gezegd hebbende, hebben de meeste bezoekers naar Barcelona goede herinneringen, in plaats van een proces-verbaal. Houd een oogje op je spullen zoals je dat overal zou moeten doen, en laat dit je er niet van weerhouden om een bezoek te brengen aan een van de meest levendige en intrigerende steden in de wereld.